תופעות גיל המעבר הן תופעות רבות שקורות לנשים אחרי הפסקת המחזור החודשי ולעיתים הן כבר מתחילות כמה שנים לפני. הטיפול שמוצע בדר"כ אצל רופא הנשים הוא טיפול הורמונלי. לנשים מסוימות הטיפול הזה מתאים ומסתדר, אבל לא לכולן. לא כל אחת רוצה להתחיל ליטול הורמונים ובצדק. עם נטילת ההורמונים יכולות להופיע גם תופעות לוואי לא רצויות. במקרה כזה, חלק מהנשים יעדיפו לחזור לאיזון בצורה טבעית וללא תופעות לוואי. אם גם את מחפשת פיתרון כזה אז אני מקווה שהמאמר הזה יעזור לך למצוא אותו, אז בואו נתחיל
מה בעצם קורה לך בגיל המעבר
כדי שתוכלי להבין לעומק איך כדאי לך להתחיל לעזור לעצמך נתחיל בהסבר קצר על מה קורה לך בגיל המעבר ולמה כל התופעות האלה מופיעות פתאום.
באזור אמצע שנות הארבעים של כל אישה מתחילה ירידה כללית ברמות האסטרוגן וגם קצת ברמות הפרוגסטרון. דבר כזה מוביל לירידה ברזרבה השחלתית והסיכויים להרות פוחתים עם הזמן וגם המחזור החודשי נפסק לאיטו בשלב מסויים. עם הירידה ההורמונלית הזו מתחילות להופיע לחלק מהנשים תופעות הורמונליות נוספות כמו גלי חום, יובש בנרתיק, תחושת יובש כללית, הזעות לילה, מיגרנות, הפרעות בשינה ותחושת חרדה שבאה והולכת.
כל התופעות האלה קשורות בשינויים ההורמונליים שהגוף חווה ובירידה ההורמונלית שלעיתים היא ממש צניחה משמעותית שגורמת לתופעות הללו להיות משמעותיות יותר ולנשים שחוות אותן לחוות תסמינים רבים יותר.
הצניחה ברמות האסטרוגן משפיעה כמובן גם על צפיפות העצם ולכן חשוב לדעת שזה לא סתם תסמינים שכדאי להתעלם מהם. הם מאותתים על חולשה וחסר ויכולים להחמיר את מצב צפיפות העצם ללא טיפול יעיל וממוקד.
מה הרפואה הסנית אומרת על מחסור באסטרוגן
את תחושת היובש הכללית אפשר לשייך בעיקר למחסור באסטרוגן. אסטרוגן הוא ההורמון שעוזר לרקמות הגוף להישאר גמישות, מתוחות, מלאות חיים ולחות. ככל שיש ירידה חדה יותר ברמות האסטרוגן יהיו בדר"כ יותר תופעות של יובש בריריות, הזדקנות העור וגלי חום.
מה אומרים ברפואה הסינית-
ברפואה הסינית מקבילים את הירידה ברמות האסטרוגן למצב שנקרא "חסר יין". מצב כזה מדבר על מחסור בחומר שמחייה את הגוף.
על פי הפילוסופיה הסינית כדי שאישה תהיה מספיק פורייה היא צריכה מספיק "יין", כשיש מחסור ב"יין" יכולים להופיע תסמינים כמו יובש בריריות, גלי חום, הזעות לילה וחרדות, ולעיתים גם ירידה בפוריות.
"באופן טבעי" התסמינים הללו קורים בגיל המעבר אבל הם יכולים לקראת גם בשלבים אחרים בחיי האישה.
ובכל המקרים הללו גם אם זה בגיל המעבר וגם אם זה בשלבים אחרים בחיי האישה יש אפשרות להפסיק את התופעות האלה ולהחזיר את הגוף לאיזון בצורה טבעית.
כדי לחזור לאיזון ולהפסיק את כל התופעות האלה הרפואה הסינית מציעה לחזק את ה"יין".
ובשפה המערבית יותר- להעלות את רמות האסטרוגן בצורה טבעית וזה קורה כמובן עם צמחים שיחזקו את היין ויאזנו את רמות האסטרוגן.
איך ההורמונים שלך מפריעים לך לישון
טוב חוץ מהאסטרוגן שהוא הכוכב הראשי במקרה הזה, יש פה עוד כמה שחקנים שמלווים את תופעות גיל המעבר. ההורמון הנוסף שהוא גם משמעותי מאוד בתהליך של המעבר ההורמונלי הזה הוא הפרוגסטרון.
הירידה של הפרוגסטרון יחד עם ירידה של אסטרוגן ולעיתים גם רמות הסרוטונין (שגם לעיתים יורדות מעט סביב גיל המעבר) יכולים לגרום לתחושות של חרדה ו/או הפרעות בשינה, יקיצות באמצע הלילה, קושי להירדם, או שינה קלה והזעות לילה. במצב כזה חשוב לתת דגש בטיפול על איזון האסטרוגן והפרוגסטרון וגם תמיכה בהפרשת הסרוטונין שמופרש בסינפסות שבמוח. את כל זה כמובן אפשר לעשות בעזרת צמחי מרפא מדויקים עבור הצורך האישי שלך לריפוי.
מעבר הוליסטי ומפנק עם עיסוי רחם
ישנה גישה שהולכת ומתפתחת על זרימת הדם באזור הרחם ובריאות הרחם והרצועות שמקיפות אותה לתופעות גיל המעבר ועל ההולכה ההורמונלית בגוף.
באופן נעים ומפתיע עיסויי רחם יכולים להועיל לאיזון התופעות וגם לחיבור שלנו לגוף ולמעבר מאישה צעירה לאישה בוגרת. השלב הזה הוא שלב חדש בחייה של האישה והעיסוי עוזר לתהליך הפיזי והרגשי להתבשל ולעבור בנוח בתוך הגוף והנפש בצורה נעימה וחווייתית.
ולכן אני משלבת בקליניקה שלי עיסוי רחם במהלך התהליך של איזון הגוף והנפש בגיל המעבר. יש משהו בתהליך הטבעי הזה שמחזיר אותך לאיזון ונחווה כחוויה בריאה ומחברת לתהליך שאת נמצאת בו.
מה כדאי ולא כדאי לאכול בגיל המעבר
כמובן שגם בתופעות גיל המעבר יש מזונות שמועילים או מחריפים את התופעות הנ"ל.
במצבים של גלי חום ותחושת יובש, הדבר המומלץ ביותר זה להימנע ממזון חריף, צריכת קפאין וקפה, משקאות חמים ואלכוהול. כל אלה יכולים להגביר את גלי החום ולהחריף את תחושת החום והיובש.
ומה כן כדאי לצרוך?
במחקרים שנערכו בקרב נשים במזרח הרחוק, שם הסויה היא מרכיב עיקרי בתזונה, נמצא שרק אחוז קטן מהן מדווחות על תופעות גיל המעבר, ולכן ישנה סברה כזו שמוצרי סויה עשויים להפחית את תופעות הלוואי. איזה סויה מומלץ לצרוך?
מומלץ לצרוך סויה שלא עברה הנדסה גנטית או עיבודים רבים. לכן במצב כזה טופו אורגני יכול להיות טוב וגם פולי סויה / אדממה כנשנוש מזין שמכיל גם סידן וגם ברזל בכמות יפה יכולים להתאים לך.
עוד מחקר שנעשה על נשים שסובלות מיובש ברקמות הראה שצריכה של אומגה 3 יכולה להועיל לשיקום גמישות הרקמות של הגוף ובפרט רקמות הנרתיק.
מזונות שמכילים כמות יפה של אומגה 3 הם אגוזי מלך, דג סלמון מהים, שמן המפ וזרעי פשתן.
מזונות נוספים שעוזרים בקירור הגוף על פי הרפואה הסינית הם חסה ועלים ירוקים וגם מלפפון ונענע.
מומלץ שתשלבי את המזונות האלה בתפריט השבועי שלך וכך תוכלי להקל על עצמך ולשמור על רקמות בריאות וגמישות בגופך.
צמחי מרפא לטיפול בגלי חום ותופעות גיל המעבר
אז כמו שכבר הבנו, בגיל המעבר יכולים להיות שינויים הורמונליים שיכולים לפגוע באיזון הטבעי של הגוף. במצב כזה יכולים להופיע תסמינים שונים ברמות שונות ולכל אחד מהם כדאי לתת מענה מדויק ואישי לפי הצורך של כל אחת.
אבל באופן כללי אפשר להגיד שהשיטה הטובה והיעילה ביותר לחיזוק ואיזון הגוף במקרים כאלה הוא שילוב של תזונה מתאימה, עיסוי רחם ונטילה של צמחי מרפא מותאמים אישית שיאזנו את רמות האסטרוגן ויחזקו את ה"יין" שלך.
ישנם כמה צמחים שמיועדים במיוחד למצבים הללו, לאיזון האסטרוגן וחיזוק היין וכמובן תמיכה באיזון הנפשי וההורמנלי של נשים בגיל המעבר.
לפעמים יש צורך לתת תמיכה נוספת ואיזון לעוד מערכות בגוף וגם זה יכול להיות כלול בטיפול הטבעי שנותן מענה רחב לכל התופעות שנלוות לגיל המעבר כמו עייפות, קושי בירידה במשקל, יובש בנרתיק, דלקות שתן חוזרות, בעיות שינה, הזעות לילה ונשירת שיער.
אם את מרגישה צורך לחזק ולאזן את עצמך את מוזמנת להתייעץ איתי ואסביר לך איך את יכולה לחזור לאיזון בצורה הטבעית והטובה ביותר עבורך. כדי להתייעץ איתי או לקבוע פגישה אישית לטיפול בתופעות גיל המעבר ואיזון הגוף והנפש, את יכולה להשאיר את הפרטים שלך פה למטה ואחזור אליך בהקדם לשיחה ותיאום פגישה 💗